Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2020 10:30 - Славното европейско кино и днешен Холивуд
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1484 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 21.05.2020 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера, на 94 години, е починал Мишел Пиколи, след 70-годишна велика кариера.

Всеки може да намери в нета много за тая изключителна личност. Играл във филмите на почти всички велики режисьори, каквито ИМАШЕ, имаШЕ Европа.

Къде е днес великото френско кино? Израстнаха поколения, които НЕ ГО ПОМНЯТ.
Също и италианското кино, не само от епохата на знаминития неореализъм. Тоя неореализъм, който представяше "малкият човек" от италианската улица като Човек с ГЛАВНА БУКВА. В това число и образи на деца с покъртително ДУХОВНО излъчване ("Мъж с къси панталони" например).

Не обичам големите думи, но това беше ЕПОХА на висша ЧОВЕЧНОСТ в киното.

Човечност ЗАБРАВЕНА  днес.

О, днес. Днес има само Холивуд.

Днес в Холивудските филми, с малки изключения белязани от участието на ПОСЛЕДНИЯ ВЕЛИК актьор Джак Никълсън, господства ПРОПАГАНДАТА на Г Л О Б А Л И З М А.

ОСОБЕНАТА ПРОПАГАНДА на Г Л О Б А Л И З М А.

В тая пропаганда :
- Няма филми без хомосексуализъм.
- Мъжествени са само афроамериканците.
- "Малкият човек" отсъства или е противен
(като Алън от "Двама мъже и половина").
- Жените превъзхождат мъжете по ум, характер и даже сила.
- Военните филми са такива, че да ти е драго да умреш под командването на чернокож
офицер.
- и т.н.

Но пък е възпитана съответната публика. Даже от най-старото поколение.

Вече съм разказвал в блога за един набор владеещ немски и френски. Баща му завършил висше във Виена. Посрещахме семейно Нова година в хотел. Сутринта на Първи януари започна по ТВ концертът от Виенската Опера. Звъннах му да не го пропусне. Предполагах, че е наследил от баща си култ към Виена. Той гледал друг филм, ТАКИВА ФИЛМИ ОБИЧАЛ. Вечерта в ресторанта повтаряха същия филм, та го разбрах какъв е. Военна история от Виетнам, с красиви артисти, офицери афроамериканци, мъжество, приятелство, саможертва...

Чиста П Р О П А Г А Н Д А. Докъде е стигнал един син на Виенски възпитаник. От Виена до Виетнам, но пък американски.




Гласувай:
5



1. panazea - Здравей !
20.05.2020 12:28
Ако си напиша мнението , на мнозина няма да се хареса , защото мнението си е мое , а не на обществото !
Гледахме италиански филми , френски , американски , руски ! Всяко кино имаше свои шедьоври. Италианското кино умря и френското . Американското стана пошло.
Сега гледаме турски сериали . Написани с много мъдрост , много морал и човечност. Там хората са човеци , а не супермени. Жените са жени , а не нимфоманки. Много хубава музика и хубава природа ! Аз съм човек от миналото хилядолетие и не мога да приема новата култура , която ни натрапват. Култура на цинизъм , егоизъм и разврат.
Поздрав за ценителите на стойностното изкуство ! Панацея
цитирай
2. krumbelosvet - Да,
20.05.2020 14:10
Турското кино, всъщност СЕРИАЛИТЕ, пред очите ни станаха ФЕНОМЕН. Да, хубава музика, патриархални отношения. добри художници, красиви МАНЕКЕНКИ и манекени, добри артисти.
Но. Не може без но.
Сериалите са пипнати професионално, но са си сапунки. И понеже с битовизмите си обсебват НАИВНИЯ зрител, се точат до безкрай със серии изсмукани от пръстите на сценаристите. Зрителят си е свикнал с героите (основно манекени) и си сяда вечер с тях СЕМЕЙНО.
Но, още едно но. Сериалите имат и мощно ВЪЗПИТАТЕЛНО, ПАТРИОТИЧНО въздействие. Всички полицаи, кметове и пр. чиновници са образцови джентълмени, виж ми окото. Даже в затворите цари човечна, СЕМЕЙНА атмосфера, виж ми и другото око. Главните влюбени за 20 серии не стигат до първа целувка, виж ми третото око...
Но най-важното за нас е, че резултатът е 5:0 за Турция. Щото нашите сериали са пълни с пошли или "интелектуални" конфликти, държавните служители са корумпирани, даже клирът е ПОВЕЧЕ от корумпиран, чернокапци-парцали. Така ще дочакаме посрещане на Ердоган на Орлов мост, пази Боже.
Така е то. САЩ преди 60-ина години взеха Турция на буксир, въоръжиха я БЕЗПЛАТНО, подариха й кредити, технологий и ноу-хау, дадоха им да произвеждат Ф16 по един на месец. Така се прави със СТРАТЕГИЧЕСКИ съюзник. И сега комшийте нямат стигане.
Техният стратегически съюзник спечели студената война, а нашият я загуби. И сега "тежко на победените". Кой е очаквал това след Шипка, Одрин, Гагарин и Георги Иванов...
цитирай
3. apostapostoloff - Е така е то- америкнаският империализъм
20.05.2020 14:40
все повече загнива.
цитирай
4. krumbelosvet - Знаеш ли колко си прав, Апоапоффф?
20.05.2020 15:16
Но УОЛСТРИЙТСКАТА конспирация е в разгара си. Тя е яхнала каубоя като добитък.
цитирай
5. panazea - Турция се тресе от противотечия.
21.05.2020 19:06
Ердоганеца вкара всички културни хора в затворите , но това няма да го спаси.
Бела, чао се носи от минаретата в Измир. Турците работят в заводите , имат си своя интелигенция. Повечето им артисти са родени в Европа. Евдоганеца иска да върне Средните векове , но няма как да стане. От 2013 извърши такова престъпление срещу собствения си народ , че няма как да се измъкне. Дори и съдиите отсъждат освобождаване на подсъдими по противозаконни постановления. Не ми се мисли каква ще е съдбата на Сокола.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1976790
Постинги: 1164
Коментари: 3401
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930