Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02 10:13 - Забраненият национален идеал - коренът на нашите партийни бесове.
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 135 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 13.03 23:19


Колко ли съвременници го знаят?
След Освобождението русофобът Стамболов отива да преговаря с... ТУРСКИЯ СУЛТАН, да основем с османлиите дуална империя, нещо като Австро-Унгария.!!! А В А Н Т Ю Р А като НЕЗАПОЧНАЛОТО под негово ръководство Старозагорско въстание, НЕЗАПОЧНАЛОТО пак под негово ръководство Априлско въстание в Търновски окръг, както и ГЛАВНИЯ И СЪДБОНОСЕН ПРОВАЛ, признат от самия Стамболов - довеждането на Фердинанд за княз, довело и ДВЕ национални катастрофи и до прага на ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. Как може да изглежда ортаклъкът на малка България с безкрайната империя, освен като ново ПОГЛЪЩАНЕ на България? Добре, че султанът се е пазил от чужди дертове. Сигурно се е осведомил, че идеята не е консултирана с Русия.

Симеон Радев (1879-1967), авторът на знаменитите "Строители на съвременна България", подробно описва пренията по "Общенародния въпрос"  в търновската черква "Св. Никола", преди официалното откриване на Учредителното Народно Събрание на 10.02.1879г., и след откриването, до 14-ти март.

Това е въпросът за българските земи в Тракия и Македония, останали под чужда власт след Освобождението. Над 40 дни Събранието не може да започне работа върху конституцията, която неизбежно би дала нова ЮРИДИЧЕСКА сила на РАЗДЕЛЕНИЕТО на народа и земите на България..

Тук ще цитираме накратко Уикипедия:

"Учредителното събрание
в Търново (10 февруари 1879 – 16 април 1879) е първото Народно събрание на България след Освобождението на страната от османско владичество през 1878 година, вследствие на Руско-турската война от 1877 – 1878 година.

Свикано е на основание чл. 4 от Берлинския договор между Великите сили и Османската империя[1].

Състои се от 229 български народни представители: избрани от гражданите, назначени от Временното руско управление (ВРУ) и по право като висши администратори на ВРУ, както и представители на няколко обществени организации – Рилския манастир, Одеското българско настоятелство, Виенското българско общество „Напредък“, Българското книжовно дружество и Кишиневското българско общество. Задачата му е да изработи основния закон на Княжество България. Открито е от руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков."
...
"Народните представители в Учредителното събрание не са случайни хора: значителна част от тях са с висше образование, получено в Русия и Западна Европа, 2/3 от всички депутати владеят френски, а половината – френски и друг език, около 70 души са активни участници в национално-освободителното движение преди Освобождението[8]. Като професионално занимание най-много са представителите на възрожденската интелигенция: учители, прависти, духовници, публицисти, издатели, лекари, но има и търговци, занаятчии, селяни[9]. Налага се изводът, че въпреки дългото османско владичество българският народ е в състояние да излъчи достойни и способни представители, които показват далновидност в непозната за тях дейност – парламентарната, и стават първите строители на съвременна България." 

 Ораторите са наясно, че РАЗДЕЛЕН народ НЕ МОЖЕ да има нормален живот. За да не се провали събранието, се прибягва до върховния авторитет тогава - Царят-Освободител, за да повярват депутатите, че обединена България в момента е невъзможна! Да припомним историческите думи на канцлера Бисмарк, при откриването на Берлинския конгрес:

"Ние, господа, не сме се събрали тук да обсъждаме щастието на българите, а да осигурим мира в Европа." Излиза, че нашето разделение и НЕЩАСТИЕ осигуряват мира в Европа!!! 

Такава рана зараства ли?

В С И Ч К И български дейци си блъскат главите за решение. И понеже ВСИЧКИ велики сили, и ВСИЧКИ съседи са против, и задачата е НЕВЪЗМОЖНА, мнозина "намират" своята надежда-утешителка в невероятно-дръзки планове. Плановете са РАЗЛИЧНИ, но всеки от тях се нуждае от ОБЩО подчинение за общо ДЕЙСТВИЕ. И всеки търси да наложи своя план. Които не харесват неговия план, са "предатели" "подлоги" и др. видове долни престъпници.

Стамболов търси решение с връщане в Османската империя.
Русофилите го виждат в подкрепата на Русия.
След разстрела на офицерите русофили, военните и царят са за съюз с Германия.
Ванче Михайлов яхва терора. Първо трепе в Македония, после в цяла България и даже в Европа.
Всички са готови за освободителни войни, но търпим две национални катастрофи. Как се печели война срещу ВСИЧКИ съседи и ВСИЧКИ велики сили? Поне ЕДНА трябваше да е на наша срана.
След катастрофите, левите виждат обединението на България чрез обединението на света...


А КОРЕНЪТ НА НАШИТЕ ПАРТИЙНИ БЕСОВЕ, е забраненият, Н Е В Ъ З М О Ж Н И Я Т национален идеал.

Легендарният ВОЕНЕН  ГЕНИЙ и НЕНАДМИНАТАТА ХРАБРОСТ, ни бяха дали чудесни шансове ДА ПОСТИГНЕМ НЕВЪЗМОЖНОТО в Балканската и ПРЕДИ Първата Световна, но не би.

ДА ПОМАГА БОГ!!!
НАШЕТО ДЕЛО Е ПРАВО ДЕЛО
,Гласувай:
6
01. kvg55 - krumbelosvet,
13.02 00:53
За индустриализацията на България има определени заслуги, но революционната му и политическа дейност е провал. Той въвежда политическите репресии у нас.
цитирай
2. krumbelosvet - Гражданската война и националните катастрофи
14.03 00:03
Тая война и тия катастрофи, са "изяли" индустриализацията. 9-ти завари България ЗЕМЕДЕЛСКА страна с примитивно земеделие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 411429
Постинги: 490
Коментари: 1612
Гласове: 1708
Календар
«  Април, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930