Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2020 13:15 - Припомням постинг на sparatok за СУРВА
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 631 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 01.01.2020 13:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  28.12.2011 16:56 - СУРВА, БЪЛГАРСКИТЕ СУРВАКАРИ И БОЖЕСТВЕНАТА СВЕТЛИНА Автор: sparotok Категория: Политика   image
Прочетен: 36545 Коментари: 140 Гласове: 105
Последна промяна: 28.12.2011 18:10
image image

СУРВА, БЪЛГАРСКИТЕ СУРВАКАРИ И БОЖЕСТВЕНАТА СВЕТЛИНА 

Един от най-древните, а и уникални български обичаи е сурвакарството. То е познато във всички краища на страната ни. Както млади момчета, така и ергени обикалят домовете на близки и познати. Държейки украсени дрянови пръчки сурвакарите  отправят пожелания за богат урожай, богатство, здраве и късмет.  Едва ли има някой, който да не е чувал благословията: “Сурва, сурва година, весела година, златен клас на нива, червена ябълка в градина, едър клас на нива, пълна къща със коприна, голям грозд на лоза, живи-здрави догодина, догодина до амина!”...

Бил съм сурвакарче много пъти и винаги съм се чудел какво означава думата сурва? Питал съм различни хора, а те отговаряха – Ами, така се казва, така са ни учили и нас...Сурва е за здраве, за късмет, за берекет... 

Особената дума не ми даваше покой дълго време, но попадайки на сведения за боговете на траките изведнъж всичко стана ясно. Преди повече от две хиляди години дедите ни са почитали слънцето. Софокъл свидетелства, че небесното светило е върховния бог на конелюбивите траки. Те са го наричали с различни имена. Някои от тях са Сурегет, Сургаст, Суротер, Сура... 

Частицата СУР е имала значение слънце в древния език на нашите предци. От Сур- слънце идва и нашата дума Сурва. Казвайки сурва, дечицата всъщност произнасят едно от имената на нашия най-стар бог! Сурва и Бог са две названия за върховното божество на предците ни – слънцето. Багайос е фригийския бог на светлината, от Багайос идва нашата дума Бог. Свързана е с багра- червен цвят, багря-боядисвам в червено, божур-червено цвете. 

Имената, с които траките са наричали слънцето са познати и на индо-арийците. На санскрит бага и сур означават слънце. Бага, сура са и думи за бог, божество. За тези, които са запознати с историческите извори този факт не носи объркване. Особените думи не са дошли от Индия на Балканите. Не, точно обратното е вярно. Луций Ариан е пределно ясен пишейки, че тракиецът Дионис е основоположник на религията на индийците. Дионис научава индийците да строят, да обработват земята, да добиват метал. Според римския автор тракиецът Дионис е създателят на индийската цивилизация...Именно мъдрият тракиец дава особените думи за слънце на дравидското население на Индия. 

За съжаление тези факти се укриват от редица недобросъвестни личности, които се опитват да изкарат дедите ни иранци по произход, а и твърдят, че Сурва е ирански празник. Премълчаването на важни исторически сведения обаче нито е почтено, нито е е присъщо на прогресивната наука. Този метод не допринася изобщо за разкриването на истината за дедите ни и за тяхната вяра. Нужно е да се споменат изворите, в които са дадени подробности за религията на нашите предци...и за имената на божествата им. 

Пишейки за вярата и обичаите на  старите българи Теофилакт Охридски казва, че поради скитското суеверие те почитали слънцето, луната и звездите, принасяли в жертва и кучета (жертвите на тракийската богиня Зеринтия са кучета).От разговора между княз Омуртаг и гърка Кинамон също разбираме още веднъж, че дедите ни почитат слънцето, луната и звездите. Гръцкия летописец не споменава как точно българите са наричали слънцето, но това може да се разбере сравнявайки с други исторически извори. 

В писанията си Теофилакт Охридски ( а и много други автори) определя дедите ни като скити- народ обитаващ Добруджа и Черноморските степи от дълбока древност. Скитите обаче са определени като (северен) тракийски народ от Теопомп и Ст.Византийски. Самото име скити е обяснимо на български език. Проф. Г. Ценов бе първия, който показа, че скити е преведено от гърците като скитащи и се обяснява със ст. блг. глагол скытати се – скитам... 

От Херодот знаем, че скитите наричат бога на слънцето с името Гетосур...Скитското название Гетосур е сродно на тракийските Сурегет, Сургаст, Суротер, Сура...Те пък са древните варианти на нашата дума зора (утренно слънце) имаща диалектна форма зура... 

Сурва, зора, зарево, зура са различни думи за слънцето възникнали в различни епохи. Името Сурва е останало непроменено защото е било считано за свещено. Когато благославят сурвакарите всъщност отправят молитва към най-древното, а и най-почитаното божество по нашите земи-слънцето. Без него няма топлина, няма здраве, няма живот. Напълно естествено е, че дедите ни са му се кланяли. В по-късни времена се получава така, че основните добродетели на християнството, а именно  честност, истина и почтеност, са и качества на богът на слънцето. Това е довело до синтеза на две религии, който явно е доста успешен, иначе нямаше да може да просъществува в хармония толкова дълго време... 

За мен няма никакво съмнение, че ние сме потомци на древен балкански народ. Във вените ни тече кръвта на хора, които още в далечното минало са избрали пътя на доброто. Предците ни са тръгнали от примитивното, преминали са през много изпитания и в крайна сметка са се превърнали в носители на светлината. Такива са били векове наред, това е и най-важната част от наследството, което те са ни оставили...Цялото ни народно творчество е пропито с упорит стремеж към позитивното, преклонение към почтеното и възхвала на праведното. Българските песни, обичаи, обреди и предания са отражение на духовния свят на дедите ни. 

Хубаво е да помним, че сме потомци на народ, който е наричан в миналото най-праведен и честен. Хубаво е да вървим и по стъпките на предците ни. Те са оцелели не само заради физическите си качества, но и благодарение на многото си добродетелите. Именно духовността пази народността. 

Весело посрещане на Новата година и дано ви посетят сурвакари!:)




Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Любопитно
28.03.2020 20:42
Арабите имат обредни песни за ОТМЪЩЕНИЕ!
Ние знаем какво е отмъщение, но до специални песни не сме стигнали.
цитирай
2. oris - За имената на слънцето
12.07.2020 15:01
Здравейте! Ще споделя малка част от многото имена и олицетворения на небесното светило. Което старите българи като го видят сутрин, го поздравявали.

Това е цитат от интернет:
"Цитирам дословно Пра Баба ми която е Сердийка ( полянка ) София - Немой Владко да се пулиш у Дулото (слънцето) оти ке ти извади очите !"


"Дуло" означава слънце (Аспарух от рода Дуло).
"Кур" е слънце (мъжкият орган и това, което слагаме навсякъде, където отидем, по стените).
"Кир" (Кир II Велики) също е слънце - Кир е елинизиран вариант на староперсийското име Куруш - КУРуш, КУРос, Слънцето, Слънцеподобен. Персите казват така - "лъжата е болест" - и учат синовете си да удрят силно и да казват истината.

Затова правим КУРбан. Даването на курбан по нашите земи е много повече от това просто да съберем близките си и да похапнем вкусна aгнешка курбан чорба. Даване на курбан, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени още преди приемането на християнството и е характерна изобщо за целия древен свят. С принасянето на кръвна жертва се влиза в диалог с висша сила, от която се измолва нещо или бива омилостивявана. Тази сила може да е божество, природна сила – водата, слънцето, огъня.

Така нареченото езичество - у нас българските народни обичаи - което плавно се прелива в автентичното ранно християнство, е религията на деня. А религията на нощта е това, което заменя езичеството и ранното християнство (При Борис I отдавна съществуващата българска църква е предадена в гръцка власт). Защото денят и нощта, слънцето и луната, светлината и мракът, вървят едно след друго.

http://kikowsky/drugi/2013/06/13/gledaite-vnimatelno-fokus-mokus-voala.1119770
цитирай
3. krumbelosvet - Изглежда правдоподобно,
12.07.2020 16:11
Че Сур и Кур са едно и също - Слънцето.
И е парадоксално, но толкова ДАЛЕЧНИ понятия като сурва и курва имат ОБЩ корен. Ми кво чудно?
цитирай
4. oris - Раковски, Георги С - Българска най-стара мъдрост (слънцето)
12.07.2020 16:36
Българска най-стара мъдрост

Една точива сила движи цял /свят/,
небесно слънце земеродн' оживля/ва/
от семена растат, цветят цв/етя/,
зреят, презряват, всяко остарява.

От малки частици почват и стават
животни, растения, телеса сички.
На определено време назад се връщат,
не ще на това мъдрост, види го всеки!

Не губи се, н' умалява на свят нищо,
природна става времянна сам' измяна.
Преражда се всяко нещо,
световна уредба так' е предивно настанена.

Ако едно се вижда, че с' умалява
и някой си мисли, че то се губи,
то друго се другде умножава,
земя по разновидни начин се плоди!

Сама природа омъдрила чловека
д' узнай, че една сила сичко движи
по неизменяем закон от века,
без коего да съществуе свят не можи!

Искал първи чловек д' утеши себе,
начало же света с име да назначи;
обърнал си око и взор към небе,
видял небесни светила и лучи.

Рядовное превръщенье слънце и луни
притеглили особно негово вниманье,
узнал от тях годишни измени,
на тях си основал първо мъдро знанье.

Яра-мъздо назовал дневно светило,
Райко и дядо Месечко луна,
причина начала света, казал, то било,
помислил, че те са причина световна!

Със време олицетворил светилата небесни
и за божества Сива и Сур име им дал,
повярвал, че от тях зависват световни
и тям е сички добри качества отдал!

Разтление, естественая измяна на сички твари,
мъчили му съвест, мислил ги неправедни,
помислил, че противно начало ги бори,
искал на друго нещо да се облегни.

Измислил противно друго, зло начало,
отдал му лично име Ахаран,
казал, че сичко зло от него приходяло,
а с друго име нарекал го Сетян!

Име Ярамъзда и Ахарана претълкувал
Бял бог – Светозар, Чърнило – Чърни бог;
с други, по-нови имена ги назовал.
цитирай
5. krumbelosvet - Благодаря
13.07.2020 11:11
Благодаря за интересните стари истории.
Живи и здрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953922
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031