Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2019 10:01 - Вече 133 години, невъзможният национален идеал поражда партийните бесове у нас
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 685 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 01.09.2019 11:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Когато на една група хора - семейство, друга общност или нация - им се объркат конците и НЯМА ЕДИН безспорен авторитет, доста хора търсят изход. И, естествено, намират РАЗЛИЧНИ изходи или "изходи". Различните проекти за изходи обаче, са еднакви в едно - ЦЯЛАТА общност трябва да впрегне усилия или поне да не пречи.

И тук се отваря кутията на Пандора. Всеки или почти всеки счита своя проект за единствено спасителен. А положението иска бързи действия. Страстите се нажежават и всеки "проектант" започва да счита паддържниците на другите проекти за глупци, предатели, подлоги, гадове, престъпници. Може да се пролее и кръв, даже много кръв. Това напомня НАШИТЕ политически бесове, от Стамболовите побоища и убийства, през Септември 1923-та описан от Гео Милев, до възмездието след 9-ти 1944г.

Най-показателен пример е Ванче Михайлов, с неговото ВМРО, най-мощната конспиративна организация на света.. Той започва убийствата в Македония, срещу македонци които са на различно мнение от неговото. После пренася убийствата в цяла България и в Европа. И до ден днешен за неговия наследник Красимир Каракачанов комунистите са виновни за Македония. А Ботев пише още през 1875г., че сръбската пропаганда и гръцките действия са довели до там, че ако така продължи още 5 (пет) години, Македония е изгубена за нас...

Ванче Михайлов живя дълго и беше интервюиран през 1990г от Кеворк Кеворкян. На въпроса дали се е занимавал с терор, ВМ отговори, че терор е да избиеш ЦЯЛАТА фамилия, а той не го е правил. А по адрес на комунистите каза, че познава хората, и че те не могат да са съзнателни братя, както си мислят комунистите. Долни хора тия комунисти...

И тук най-уместно е да "копи-пействам" скорошния си постинг:
 
18.06 11:04 - Невъзможният национален идеал - корен на нашите партийни бесове.

Симеон Радев (1879-1967), авторът на знаменитите "Строители на съвременна България", подробно описва пренията по "Общенародния въпрос"  в търновската черква "Св. Никола", преди официалното откриване на Учредителното Народно Събрание на 10.02.1879г., и след откриването, до 14-ти март.

Това е въпросът за българските земи в Тракия и Македония, останали под чужда власт след Освобождението. Над 40 дни Събранието не може да започне работа върху конституцията, която неизбежно би дала нова ЮРИДИЧЕСКА сила на РАЗДЕЛЕНИЕТО на народа и земите на България..

Тук ще цитираме накратко Уикипедия:

"Учредителното събрание
в Търново (10 февруари 1879 – 16 април 1879) е първото Народно събрание на България след Освобождението на страната от османско владичество през 1878 година, вследствие на Руско-турската война от 1877 – 1878 година.

Свикано е на основание чл. 4 от Берлинския договор между Великите сили и Османската империя[1].

Състои се от 229 български народни представители: избрани от гражданите, назначени от Временното руско управление (ВРУ) и по право като висши администратори на ВРУ, както и представители на няколко обществени организации – Рилския манастир, Одеското българско настоятелство, Виенското българско общество „Напредък“, Българското книжовно дружество и Кишиневското българско общество. Задачата му е да изработи основния закон на Княжество България. Открито е от руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков."
...
"Народните представители в Учредителното събрание не са случайни хора: значителна част от тях са с висше образование, получено в Русия и Западна Европа, 2/3 от всички депутати владеят френски, а половината – френски и друг език, около 70 души са активни участници в национално-освободителното движение преди Освобождението[8]. Като професионално занимание най-много са представителите на възрожденската интелигенция: учители, прависти, духовници, публицисти, издатели, лекари, но има и търговци, занаятчии, селяни[9]. Налага се изводът, че въпреки дългото османско владичество българският народ е в състояние да излъчи достойни и способни представители, които показват далновидност в непозната за тях дейност – парламентарната, и стават първите строители на съвременна България." 

 Ораторите са наясно, че РАЗДЕЛЕН народ НЕ МОЖЕ да има нормален живот. За да не се провали събранието, се прибягва до върховния авторитет тогава - Царят-Освободител, за да повярват депутатите, че обединена България в момента е невъзможна! Да припомним историческите думи на канцлера Бисмарк, при откриването на Берлинския конгрес:

"Ние, господа, не сме се събрали тук да обсъждаме щастието на българите, а да осигурим мира в Европа." Излиза, че нашето разделение и НЕЩАСТИЕ осигуряват мира в Европа!!!

Такава рана зараства ли?

В С И Ч К И български дейци си блъскат главите за решение. И понеже ВСИЧКИ велики сили, и ВСИЧКИ съседи са против, и задачата е НЕВЪЗМОЖНА, мнозина "намират" своята надежда-утешителка в невероятно-дръзки планове. Плановете са РАЗЛИЧНИ, но всеки от тях се нуждае от ОБЩО подчинение за общо ДЕЙСТВИЕ. И всеки търси да наложи своя план. Които не харесват неговия план, са "предатели" "подлоги" и др. видове долни престъпници.

Не е ли така до днес?

А КОРЕНЪТ НА НАШИТЕ ПАРТИЙНИ БЕСОВЕ, е Н Е В Ъ З М О Ж Н И Я Т национален идеал...  



Гласувай:
5



1. missana - Споко, Крумчо!
01.09.2019 12:46
След като червените изгубят и местните избори, национален идеал ще се найде!

П.П. А то и на теб ти е крайно време да се преориентираш. И дано не изтървеш последния влак!
цитирай
2. planinitenabulgaria - В момента според библогърката Радостиналасса/Цав12929
01.09.2019 13:11
в България възниква революционна ситуация, при която на местните избори ще победи народа. На тези, които са против народа ще им се появят едни, дето ще им кажат: В името на народа, зарелваме те!
Интересното обаче е друго. Такиви като Радостина/Цав и още няколко като тях, чуят ли за революция, за ракети и подводници на Путин, изявяват се като да са в осмия си ден. Каква би могла да бъде връзката с революционната ситуация в България в момента, когато под ръководството на Нинова\Радев народът ще отхвърли омразната демокрация от една страна и от друга овулацията на дамата, заради която тя не различава тъмно от светло, но пише, пише и пак пише. Акълът ми не стига да си го обясня...
цитирай
3. krumbelosvet - Мисанчо, не те трия, а требе
01.09.2019 15:13
Заради наивността ти, Ми-санчо. Начи, 30 години РЕГРЕС и всестранно разоръжаване, и сега след тия избори, когато умрялото СДС и вмирисания ГРОБ правят ТКЗС, ше цъвнем и вържем.
Драги Планинар, Старши Планинар, отдавна виждам, че НЕВЕЖЕСТВОТО на г-жа Радостина, противничката на США и влюбена в Ру, я върши като кучето на нивата. Аз не отговарям за нейното невежество, което напомня интелекта на гетото. Всяка достатъчно голяма група хора, има своите, как да кажа, я по-добре да не кажа за една дама кво мисля за нейната камара, купчина знания, събрани от нетовия МУСОР (тя на боклука вика мусор, както на САЩ - США). Живи и здрави.
Драги братя българи отдясно, защо ви подразни моята ОБЕДИНИТЕЛНА идея за началото на партийните бесове? Аз се считам за последовател на Капитан Петко Войвода - БОЛИ МЕ когато се карат българи с българи. Затова не харесвам и "другарката" Корнелия (Кури според вас).
цитирай
4. krumbelosvet - Но има надежда, драги десни братя българи.
01.09.2019 15:20
Мисана и Планинаря са писали прилично-отрицателни мнения, НО НЕ СА ТУРИЛИ ЗНАЦИ МИНУС.!!! Дай Баоже мир на българския дом.
цитирай
5. morskipesni - Не ни трябват партии!
01.09.2019 15:41
Ако ТОВА зло си замине, чакат ни добри дни- обединение, експертност, напредък.
цитирай
6. krumbelosvet - За срам
01.09.2019 16:03
Досега не съм проучил опита на "безпартийното" управление след преврата на Кимон Георгиев от 1934г.
цитирай
7. krumbelosvet - Едно зло не идва само.
02.09.2019 23:05
И към загубите от Берлинския конгрес, се прибавиха загубени войни и национални катастрофи, преврати и гражданска война...
Но всичко това може да се компенсира в броени години, дсй Боже разум и сили...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1971000
Постинги: 1163
Коментари: 3398
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930