Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2019 13:25 - Град Хаджидимово, манастира св.Георги и "европейският" хотел до него
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 416 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 31.08.2019 18:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 207 километра от София, почти до сегашната гръцка граница, град Хаджидимово е общински център. В него няма привичните сега на много места у нас белези на запустение, вехти стени и изоставени къщи. Макар че липсват и белези на подем, освен в манастира Св. Георги на възвишението над градчето и новия двузвезден хотел. Той е издигнат току под манастира с европейски средства, с талантлива архитектура и не-малък плувен басеин (просторен ако си ранобуден и плуваш преди другите посетители, сутрин малко хладен, но от обед затоплен до към 300С от соларни батерии).

Първото впечатление от хотела е празното място на рецепцията, на десет крачки от ресторанта. Управителката-рецепционистка е наблизо, защото освен това готви и сервира когато не готви. Тя обаче е в цветуща младост и ЕНЕРГИЯ, и намира сили и настроение да бъде не просто безупречно любезна, но и ВЕСЕЛА, СЪРДЕЧНА И МИЛА (въпреки нашата напреднала възраст)! Останалият персонал, минимален на брой, също пращи от младост, енергия и настроение, да се чуди човек октъде тия подбуди. После свикваш и ти е приятно, без да се чудиш повече. Има опасност обаче, отделни посетители да приемат това държание като слугинско, и да се опитат да важничат...

Манастирът има няколко особености. Ще ги подредя по красота.

Първо цветята!!! В привидно безредие са смесени две дузини прекрасни традиционни у нас видове, предимно едри, всичките буйни, весели и ярки, като току-що измити от дъжда. С цветни лехи са оградени всички сгради, както и централната беседка около вековен чинар без ни едно повяхнало клонче. Такава свежест в края на август, е благословия!!!

Над сградата на манастира господства увеличено подобие на Хрелювата кула в Рилската Обител, увенчана с часовникова кула, биеща камбана всеки час денем и нощем, приятно, без да дразни, което си е още едно чудо. До тия кули са пристроени нови жилижни помещения, които се използват за... детски лагери. Строят се на три етажа и нови помещения, което сочи солиден финансов "гръб".

Храмът Св.Георги е издигнат през 1865г от български ктитори.
Добре поддържан и обновен, както сградата, така и иконописа, В центъра на средните  врати на олтара, господства триъгълник с окото на Хор (известен повече като масонски символ, но много по-стар и ползван от повечето религии, и православната в т.ч.)

Благословени места.

Още днес бих се върнал там за някой ден...

ПП
: На стотина метра южно от манастира, струва ми се, има стар римски път, за който не можах да намеря сведения. А ми изглежда римски, защото има тая ширина, НЯМА КОЛОВОЗИ като старите селски пътища, на места личат големите римски плочи, попукани но ясни, на места позатрупани от пороите,




Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Наистина
31.08.2019 15:26
Пътят споменат в ПП, наистина е римски.
От укипедия:
"...Предполага се, че мостът е от римската епоха (има и мнения, че датира от средновековието и е дело на българските строителни школи). По склона, северно от мост "Кемера", личи трасето на каменен римски път, минавал през Родопите и свързвал Филипополис с Никопулис ад Нестум (Неврокоп), днешния Гоце Делчев, и егейските пристанища. По време на турското робство мостът е бил интензивно използван за преминаване на многобройни султански кервани, които превозвали събраните данъци от Тракия и Родопите. След Освобождението на България, до 1912 г., мостът е бил гранична линия, като западната му половина е била българска, а източната - турска.
Днес мостът е историческа забележителност на културата."
Да бях знаел със сигурност, че е римски път, щях да се разходя с още по-голям кеф, може би докъдето личат останките...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954832
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031