Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2018 08:10 - Спомените на Александър Божинов и българският характер
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 589 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 15.06.2018 22:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ТРИ ЦЕЛУВКИ В РАЗВРАТНИЯ ПАРИЖ. Има такава глава в спомените на Божинов. И НЕ за разврат става дума, а за целувки по устата на уличен метач с жена му, на възрастно семейство аристократи и на две деца - момченце и момиченце на не повече от 8-9 години.

Тия две деца вървели с група приятелчета, кое от кое по-хубави, шумели и се смеели с другите. Изведнъж момченцето прегърнало момиченцето и го "нацелувало" по устата, както се изразява нашият. Момиченцето не протестирало, но цялото се изчервило. И децата невинно продължили пътя си.

Тук Божинов нищо не казва за НАШАТА "народопсихология", но си личи, че светло се възхищава и от детската невинна обич, и от целувките на възрастните, и леко съжалява, че ние не правим така.

По-нататък обаче, по наш Петко Славейковски СИНДРОМ, талантливият (да не кажа гениален) художник-карикатурист и РАЗКАЗВАЧ, изпуска несправедливо обвинение към СЕБЕ СИ И БЪЛГАРИТЕ. Той посетил разкошното гробище Пер Лашез с един приятел и видял купищата свежи цветя по гробовете, И отбелязва "И като добри българи, нам се досвидя да дадем по няколко сантима за едно стръкче цвете". ГРУБО-НЕСПРАВЕДЛИВО самообвинение. Той НИКОГА не би се "досвидял" за сантими, както не се е стискал да плаща за музеите всеки ден от отварянето до затварянето им.. Просто цветята се продават ИЗВЪН гробището, а у нас е прието (особено по онова време) ЖЕНИТЕ да носят цветя на църква и гробище!!! Двамата приятели ПРОСТО НЕ СА СЕ СЕТИЛИ да купят! За втори път сигурно са знаели. Но, повтарям, по Петко Славейковски СИНДРОМ, е ИЗПУСНАТА лошата дума (като Славейковото "не сме народ..."). И ето ти нова сила на стария синдром. До днес, пази Боже. Пази, пази, пази Боже. Тоя синдром помага за нашето ВНОСНО унищожение!!! 

Думата "народопсихология", изобретена от Хаджийски, НИТО ВЕДНЪЖ не е употребена за друго, освен за ругаене на Българина и България. Затова в заглавието употребих думата "ХАРАКТЕР". Да изхвърлим проклетата дума!!!

А  в УНСС имат даже ПРОФЕСОР по народопсихология. Видях го веднъж в българохулно ТВ предаване, разбира се.

Да, нашият национален характер е по-суров от европейския, освен спярмо ДЕЦАТА. Дълга тема, не за тоя пост. Гърците имат финикийски (или друг семитски) примес, оттам примесът го има и гръко-римската цивилизация, завладяла и френските гали по време на съдбовната победа на гения-бисексуал Цезар срещу Версенжеторикс...

Ние сме оцелявали като ВОИНИ-ЗЕМЕДЕЛЦИ. Сурови са и двата тия занаята, и ГРАДСКОТО смекчаване на нравите е закъсняло при нас с няколко века... За зло, НО И ЗА ДОБРО.!!!



Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Изчетох веднъж
17.06.2018 10:06
Изчетох веднъж "Бит и душевност на нашия народ" от Хаджийски. Добра литература, НИКАКВА наука. А той се цитира като капацитет по "народопсихологията" ни. Той самият казва, че я разглежда ОПТИМИСТИЧНО, но аз не помня НИТО ВЕДНЪЖ в дългия ми живот, думата "народохсихология" да е употребена в положителен или оптимистичен дух по адрес на българите и България. А в наши дни си е мръсна дума.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1952877
Постинги: 1157
Коментари: 3378
Гласове: 3572
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031