Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2017 11:19 - Хемингуей, руските класици и английският у днешните руснаци.
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1209 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 03.10.2017 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Според биографията на Хемингуей от Джефри Майерс, великият американец класира безапелационно руснаците, главно Толстой и Досоевски, НЕДОСТИЖИМИ (и от него) на първите места в световната литература. Всъщност, колко народи имат велика ЛИТЕРАТУРА? Два-три. А отделни големи и даже велики поети и писатели има май всеки народ, и нашият в т.ч.

Но не това е темата тук, а английският у днешните руснаци. Темата е дъпга и широка, затова, за краткост, отново ще се спра само на ЕДИН ПРИМЕР. Има случаи, когато един единствен пример е достатъчно доказателство, подобно на някои велики НАУЧНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ.

Вече не веднъж съм отбелязвал в блог.бг, че сега руските журналисти и доста от политиците, не НАБЛЮДАВАТ, даже не гледат, а М О Н И Т О Р Я Т.!!!

В руската преса, още от съветско време, личаха традициите на ВЕЛИКАТА ЛИТЕРАТУРА, откърмила Толстой, Достоевски, Чехов... Но още тогава срещнах, във в. Известия ако не греша, как един журналист разсъждава, че някойси бил ВИТАЛЕН, не жизнен, а именно витален. Явно в главата на пишещия буквалният превод на думата "жизнен" стои по-внушително. Спорна теза, меко казано. Освен ако тайно не попрезирваш своя народ и език. В което русите имат традиции, досущ като нас, ако и да се мислят за велики в друго кътче на ума и духа си. Но ние до МОНИТОРЕНЕ още не сме стигнали.

Изводът е, ако е утещително за нас, че и големите народи маймунстват, и даже могат да ни изпреварват в маймунството. Което е лошо ЗА НАС, ако се окаже, че трябва да ни спасяват от Големия Нов Брат или от СЪСЕДА, въздигнат от същия брат до регионална и даже световна сила...


Тагове:   Америка,   Русия,   маймунство,


Гласувай:
5



1. apostapostoloff - В момента само ние,
03.10.2017 11:45
българите, имаме велика литература.
цитирай
2. krumbelosvet - Ето ти изненада!
03.10.2017 12:57
Ето ти изненада! В тия българо-хулни времена, един човек ни вижда като велики в нещоси!

Ще съм окрилен
целия тоз ден.
Чужденци не ща,
ще чета в нощта
български неща!

Баста, Мопасан,
Чехов не, аман.
Туй Толстой, Юго,
Балзак и Дефо,
Стендал и Зола
на тавана, LA!!!
цитирай
3. apostapostoloff - Кажете тогава вие, драги, коя
03.10.2017 17:46
друга нация в момента има по- велика литература от нашата? Руската, френската, американската? И как се казват тези руски, френски и американски писатели, които заслужават днес внимание?

Преди да ни изброите великите чужди автори, ще трябва да прочетете нещичко. Знам, че вие сте писател, а не читател, но без да сте прочел книгите на нашите СВЕТОВНИ писатели Георги Господинов, Калин Терзийски и Милен Русков, не би трябвало изобщо да се изказвате.

Поне книгите на горните трима прочетете, защото те са носители на Голямата европейската награда за литература! Което вие така и не сте разбрал. Защото сте кръшен писател, а не читател, разбира се...
цитирай
4. krumbelosvet - Към комент 3
03.10.2017 20:40
Колега, не изключвам да сте прав. Наистина не съм чел тия наши автори. Ако намерите време, моля да ми ги препоръчате с нещо - на каква тема пишат, за кое време и каквото там мислите. Най-кратко. Благодаря. Ще се радвам на нови наши писатели, поне от класата на Йовков и Вазов.
А ре-комента ми е безобидна шега. Аз не пиша стихове, освен на шега. И наистина съм като чукчата от стария виц "Чукча не читател, чукча писател".
ПП: Щях да забравя. За първи път в живота ми някой ме нарича "писател", не знам кво е "кръшен". А писател не съм. Щото нямам време и кабинет, и ИДЕИ, а и желание, да седна да съчиня цял том. Това не е скромност. Запомнил съм думите на Пушкин "О, моят глас защо душите не тревожи, защо в сърцето мое гори безплоден жар, а нямам аз ВИТИЙСТВО, страшен дар (по-гот на руски - грозны дар). Пушкин иска да е като античните ОРАТОРИ, да насочва масите! Квото се опитваме да правим ние с вас, в противоположни посоки, за съжаление...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954132
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031