Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2017 09:33 - Писмо в бутилка 3. Откритие
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 984 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 22.08.2018 11:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Публикувам едно ново българско откритие в чернови вид, преди продължението на „Писмо в бутилка 2”.

Има Женевски договор за откритията от 3 март 1978г. Точно 100 години след Освобождението. Но не е влязъл в сила. У нас имаше съответни текстове в Законите за изобретенията или патентите от 1961, 1993 и 2011г., но те са отменени.

Съгласно Женевския договор, откритието е „установяване на явления, свойства или закони на материалния свят, неизвестни по-рано и достъпни за проверка”. Тук ще представим Закон за разпределение на  тегловните дялове на химическите елементи в Земната кора (и в  хидросферата).

Пътят до намиране на тоя закон е уникален – от социално-икономическа, към ПРИРОДНА зависимост. Както e видно от „Писмата в бутилка” 1 и 2, във формулата на разпределението на иновациите участва една по-проста функция, преобразувано Разпределение на Коши, и участва два пъти – в основата на степенната функция и в степенния показател. Това „заковава с пирон” формулата, още повече, че тя не съдържа „нагласени”, подлежащи на вариране параметри, въпреки рядкото съвпадане с нормираните емпиричните данни. (В отменените закони не се признаваха открития в обществените науки, и с основание. Но ако има преходна област между природни и обществени науки, ще трябва да се разрешават прецеденти. Такава област може да е например "Теорията на прагматичния аспект на информацията". Няма още такава теория, но аспектът е осъзнат от науката и все някога ще има и теория.)

Като се чудех на рядката находка, помислих дали това разпределение на Коши (неоткриваемо за съществуващите тестове, защото е преобразувано непривично, макар и не сложно) няма и природно приложение. И тук дойде късметът*, който ме изуми. Още първите изпробвани данни, тези за тегловните дялове на химическите елементи в Земната кора, се „подчиниха” на тая неизползвана до сега форма на разпределението на Коши.

__________________________________
    *Оказа се, че в късмета е имало закономерност. Наскоро научих случайно, че напоследък при физиците Коши е излязъл на мода. Но поне 5 години след моя „късмет”, това не беше така.

Норберт Винер отбелязва, че атомното ядро е най-сложният за разчитане код. Може би, след като през ВСВ е разбивал вражески кодове, е пробвал сили и с ядрото, с неизвестен резултат. Може би е ключова самата идея на гения, че ЯДРОТО Е КОД (за какво, може би за разбиране на ядрените сили, а оттам и за т.н. „велико обединение”). Дали и за ядрото, както в химията, няма нужда от структурни формули, т.е. формули, които не могат да бъдат разбрани БЕЗ ЧЕРТЕЖ? Ядрото е СТРУКТУРА, основана на БЛИЗКОДЕЙСТВИЕ. Това май е безспорно. Прилагането на „аморфни” модели, като известния „капков модел”, може би не случайно не блести с точност.

В Менделеевата таблица, елементите са подредени по атомно тегло, което се оказва равносилно на подреждане по брой електрони в атома и по брой протони в ядрото. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОВА ПОДРЕЖДАНЕ, е разкрита периодичната зависимост на химическите свойства, която намери обяснение със СТРУКТУРАТА „електронни слоеве”.

Изграждането на „емпирична функция на разпределение” на тегловните дялове на химическите елементи в Земната кора, минава през ПОДРЕЖДАНЕ на елементите по тегловни дялове. Това съвпада с подреждане според ВЕРОЯТНОСТТА един нуклон да попадне в ядро на съответния химически елемент (след множеството актове на синтез и разпад на химически елементи в звездите и извън тях). После, след разнородните „разбърквания” и „сепарации” на тия елементи в геологичната история на Земята, в хаоса все пак се открояват няколко особено разпространени елементи, с неочаквани общи признаци. Освен подреждането, особеностите на разпределението, изразени математически, също носят информация за космологичните процеси на формиране на Земята, както и за нейните недостъпни за наблюдение дълбини.

Разпределението на Коши принадлежи към класа на т.н. Гаусови разпределения. По-конкретно, Коши-разпределение имат случайните величини, представляващи отношение Х/У на независими случайни величини, имащи Нормално (Гаусово) разпределение с α=0. Както е известно, разпределението на Гаус, описва грешките при наблюдение, както и малките флуктоации на термодинамичните величини около равновесните състояния. И Гаусовото, и Коши-разпределението, притежават математическото (и не без емпиричен смисъл) свойство „устойчивост”. Посочените свойства на двете разпределения, постфактум изглеждат „като по поръчка” подходящи за случайни величини свързани с термодинамична или информационна ЕНТРОПИЯ, както и с ДВЕ противодействащи си множества от фактори за размера на тия величини. Подходът, довел до предполагаемото откритие, позволява по-пълно използване на потенциала на тези разпределения.

Този подход се състои в разглеждането на интеграла на Стилтес за математическото очакване, КАТО НЕОПРЕДЕЛЕН интеграл, и оперирането (където се налага) с получената функция, вместо с „плътност” и с „функцията на разпределение”. Това, заедно с пренасянето на „нулата” на формулата на НОРМИРАНОТО и съответно преобразувано Коши-разпределение в точката (1;1), се оказа КЛЮЧ към разкриване на неизвестни разпределения, или към заменянето на известно с по-съвършено. Може би ще е практически удобно, цялата тая „трансформация” да има едно собствено име.

Фигура 1 има само косвено отношение към откритието, като показва широкото приложение (в хуманитарните науки и не само там) на "трансформацията" спомената по-горе. Преди 8 години с. Волуяк край София масово продаде земеделските си земи, заради високата предложена цена. Построих за продажбите три криви, аналогични на известните "Криви на Лоренц" за разпределението на доходите. И трите криви се оказаха близки до симетрия ("коса" симетрия, неизвестна до сега, спомената в предишните "писма в бутилка" 1 и 2), а третата, за разпределението на продавачите според получените суми (и според продадените площи, най-важно условие за доходите на селяните някога), се доближава до известното правило 80/20 и до кривата за разпределение на иновациите от "Писмо в бутилка 2. Салто". Едва ли в други села е имало такава масова продажба, но разпределението на земята между собствениците, едво ли е много по-различно.

image

фиг. 1



image фиг. 2

Фигура 2 показва "трансформираните" разпределения на тегловните дялове на  химическите елементи в Земната кора и в  хидросферата. Дадена е и формулата (2) на "трансформираното" разпределение, и три преобразувания на функцията "фи".
Следва 



Гласувай:
4



1. zaw12929 - Да откритията са "„устано...
01.03.2017 18:47
Да откритията са "„установяване на явления, свойства или закони на материалния свят, неизвестни по-рано и достъпни за проверка”. "= казано кратко ясно- са "ПРИРОДНИ ЗАКОНИ" , които за разлика от човешките закони са непоклатими, непроменими.
Те са успех на човечеството в опознаване същността на природата.Те са част от световната наука. У нас имаше норма за вписване откритията на българските учени- Не се нуждаят от закони. Откритията се нуждаят само от публикуване в научни списания. Учените подлагат на проверка откритията, за да установят, че не са фалшиви или постигнати при заблуждаващи обстоятелства.
Откритията не могат да бъдат част от приложното поле на патенти и изобретения, които се защитават за територия, където се патентоват срещу патентни такси. Патента е монополно право на автора заявител.
Откритието има автор и по нататък става част от знанията на човечеството. Тогава учени и техници го ползват без такси и санкции, за да създават и патентоват технически решения, които имат индустриално, а не уникално приложение
Много малка част от природните закони са открити и използвани, затова човечеството не може да преодолява разстояние, да се телепортира. Ние не сме разгадали човешкия мозък, животът след смъртта, макар да има хора запознати.
Науката днес , за разлика от знанията преди век, е с огромно развитие- не се побира в една човешка глава, но човечеството има възможности да владее цялата наука, да я развива и прилага , макар това да е може би под 7-8 % от пълните знания, които владее Бог! Създателят!
цитирай
2. zaw12929 - Българско откритие, от което се ползва ежедневно човечеството
01.03.2017 19:14
Българско откритие, от което се ползва ежедневно човечеството
Учени на България са гордост за човечеството. Чест на всяка нация, дала тухли в сградата на прогреса , на науката.
Преа 1935-1937 Наджаков е открил диелектритетни свойства,на основата на които днес работят копирни машини. Направено е във Франция.Като учен.
Откритието е природна закономерност. Съществува и без да е открита от човека.На база открития изобретяват технически решения. Патентоват се изобретения -те са,проекти,технологии,материали. Откритието е знания.
Чрез техника науката влиза в практиката. Във всички области на живота. Науката,най общо казано е информация-знае,но не умее! Не действа.
Науката е система от знания за същността на явленията в някои от дяловете на природата, обществото или мисленето. Откритията в която и да било област са фундамента на човешкото познание. Наука с главни букви е съвкупността от всички науки. Не е по силите на нито един човек,да по бере в главата си всичките знания,дори по само една отделна наука и няма човек,знаещ всичко. Патенти се издават само за технически решения, отговарящи на определени показатели, като абсолютна световна новост.Наджаков не е имал техническо решение за прилагане откритието (проект-конструкция на апарат за ксерографиране) Не е правил заявки за патентоване. Само научно съобщение. Както правят всички учени.
Но това никак не омаловажава направеното от Наджаков, като постижение на български гении..Учените не получават патенти за откритията.Правят научни съобщения на форуми и в научни издания. Правилно становище на въпроса има значение защото имаме много наджаковци във всички области на познанието. Така ще е невъзможно откритие, като на Наджаков, да бъде направено от българин, а ползувано от други държави.


цитирай
3. krumbelosvet - Благодаря и честит 3-ти март.!!!
03.03.2017 11:25
Явно, науката ви вълнува, драги ZAW. Тук мога да споделя това, което избягнах в поста, за да не звуча като мегаломан. Сигурво знаете, че в старите закони не се признаваха открития в обществените науки. Но тук имаме прелюбопитен казус. Когато ЧАСТ от формулата на социално-икономическа закономерност става природонаучно откритие, Е ЛИ ОТКРИТИЕ или, иначе казано, Е ЛИ О Б Е К Т И В Н А И ВЕЧНА социално-икономическата закономерност? Струва ми се, че Е, да, Е обективна и вечна, защото май се отнася до ПРАГМАТИЧНИЯ АСПЕКТ НА И Н Ф О Р М А Ц И Я Т А, за който още не е създадена теория. Вярвам, че в България има талантливи математици, които могат да основат тая теория, с помощта на формулата от "Писмо в бутилка 2" и моя рядък опит, да познавам интелектуалното творчество и като изобретател, и като конструктор, и като консултант на изобретатели и рационализатори, и като началник на Отдел за изобретения и рационализации (с Експериментална паботилница) в Сопотските заводи, и като патентен специалист (без диплома), и да съм проверявал изчисленията на икономическия ефект на хиляди рационализации. А след тоя практически опит и теоретични интереси, разглеждам всичко което работя, даже вкъщи, през тая "призма" и постоянно допълвам наблюденията и хипотезите си. За съжаление, не мога да запиша магистратура във ФМИ на СУ, и не само заради възрастта... А без математик, и то ТАЛАНТЛИВ, тая задача не ми е по силите. Затова вероятно споменатата теория ще се забави и ще се появи извън България. Всеки медал, спечелен от нашите чудни деца-математици и информатици, ми напомня тая тъжна перспектива - да изпуснем редкия шанс. Но ако е писано...
Поздрави.
цитирай
4. krumbelosvet - Да
23.01 21:41
земна кора и иновации
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1981339
Постинги: 1164
Коментари: 3402
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930