Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2016 11:08 - Външният вид на Христос, според писмо на Пилат Понтийски
Автор: krumbelosvet Категория: История   
Прочетен: 3134 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 23.12.2021 08:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мощни врагове на християнството разпространяват пред Рождество и Великден "научни" възстановки на образа на Исус, по черепи от тия места. Толкова са научни и обективни тия образи, че един от тях, например, прилича на пиян циганин и едното му око е по-притворено от другото.

Знаменитият поп Минчо Кънчев изпраща от Диарбекир превод на български от писмо на Пилат Понтийски до император Тиберий. Преводът от латински, не е ясно на арабски или арамейски, е намерен в сирийска черква около Диарбекир. Това е верен превод от оригинала според мен, защото Пилат явно отговаря на клеветата обезпокоила императора, че не взима мерки срещу "опасния бунтовник" Исус.

Словесният портретът на Христос трябва да е верен, защото Пилат предлага да изпрати човека в Рим, където лъжата би се разкрила. В писмото има добри думи за Христос, които са от полза за наклеветения, и са далеч от каноничните хвълебствени текстове, има и мнения, че е луд.

Писмото е делово и не е дълго, но няма да го цитирам цялото. Който иска, ще го намери в книга първа "Видрица", стр.802 от оригинала. Тук ще приведа само редовете, които засягат физическия облик на Исус.

По-долу курсивът навсякъде е мой:
"Този човек, наричан Исус
Христос, само с един отговор мъртвите възкресява, болните оздравява; със среден ръст и до такава степен приятен, че като го видят, принуждават се или да го обичат, или да му се боят, косата до ушите му е като орехов цвят жълта, а от ушите до раменете му като цветът на пръстта, но са още по-хубави... лицето му е весело и хубаво, носът, устата му са по един(?) начин, с една дума - изобщо не могат се описа, брадата му е редичка, погледът му е много приятен; очите му са хубави и синкави; това е за чудене, че светлината, която изтича от очите му, начинът на блясъка невъзможно е да го гледа човек; изобличенията му докарват страх, а наставленията - плач; никой не го е видял да се смее, а да плаче много пъти са го виждали, ръцете му много нежни, повечето от хората благодарни от отговорите му, между хората не се явява много и когато се яви, явява се с нравствена предпазливост. Както майка му по тия страни е без пример хубава
(значи е изключение по някакъв начин, б.м.), и той е до неизречена степен хубавец...

Цял Ерусалим се бои от него, много пъти ходи гологлав и бос; някои, като го видят, броят го за луд, но когато говори всички се боят и треперят; според както разказват, не са виждали такъв учен човек, дори мнозина вярват и казват, че е бог, а някой го укоряват, че показвал незаконностите на царските ви закони, затова съм обезпокоен от четата на тия злодейци (собствените му клеветници, б.м.), изповядват, че никого не е докачил, а мнозина са се сподобили с добрината му.
Писах настоящето си писмо, за да се съобразя със заповедите на ваше величество." (Т.е. аз, Пилат, нямам вина, защото няма вина или опасност от Исус, б.м..)

Както се вижда, писмото е писано преди разпъването и ни показва колко малко, всъщност нищо, не е можел да направи Пилат за спасението на Христос. Затова, и за да няма приказки кой е виновен, той прави знаменитото измиване на ръцете пред много свидетели. Мирът е спасен, каквато е и работата на губернатора.

Описаният образ не е достатъчен, за да се определи етноса и даже расата на Исус. Но и не изключва Исус и майка му да са различни от мнозинството, примерно светли и синеоки. Важно ли е това? Според мен не. Важно е разни "учени" и художници да НЕ ни го показват противен с измислени "основания".

Няакря няколко думи за Пилат, споменаван предимно с "лицемерното" измиване на ръцете. 
Първо, Понтийски значи Черноморски, значи НЕ роден в Рим, нито грък, а скит или тракиец, може и мизиец, с майчин език родствен на нашия. Много такива са служили в римската армия и даже са ставали императори.
Второ, пред неговата резиденция идват да викат "разпни го" не кои да е, а стражата на Първосвещеника и негови приближени, и между тях ония, които Исус е изгонил с бич от Храма пет дни по-рано, т.е. сарафите и търговците които са имали привилегията дадена от първосвещеника (безплатно ли?) да работят вътре в храма.
Трето, ония които искат смъртта на Исус, са ШЕПА ХОРА, а обществото заедно с децата, го посрещат триумфално пет дни преди разпятието, но ги няма пред Пилат.
Четвъртото, Пилаат НЕ МОЖЕ да се противопостави на първосвещеника, защото той има В Л А С Т и СИЛА да предизвика брожение срещу римското управление, което би нарушило РЕДЪТ и МИРЪТ за които Пилат отговаря с главата си и с кръвта на войниците си. С измиването на ръцете, преторът избягва брожение срещу Рим от привържениците на Исус - отговорността за екзекуцията е прехвърлена на Първосвещеника. Това е блестящ ход за опазване на гражданския мир - главна отговорност на претора.
Пето, като говори насаме с Исус Пилат се е убедил, че тоя забележителен човек е РЕШИЛ ДА УМРЕ, за да се изпълнят пропочествата (които той е припомнял на апостолите, както и смъртта си). 



Гласувай:
4



1. elcho - Във Ватикана се пази статуетка , която ......
26.03.2016 21:12
......е направена по рисунка изпратена от Пилат Понтийски до РИМ на Иисус.
Статуетката е - Иисус с гола глава и сплетена коса на плитка / чумбас / ?!?!
А странните думи които е използувал при сеансите / думи, които неговите ученици не разбирали /са били , както той им казвал от Майчиният език ?!?! --например : кумичка и савахтани , ила и др.
Ватикана се тресе от злоба и страх да не се присетиме да започнем да ровим и да им припомняме за тези артефакти !
цитирай
2. krumbelosvet - Към elcho: Все пак, пиян циганин с едно притворено око е по-реален образ.
27.03.2016 08:27
Откъде научихте тая велика тайна на Ватикана?
цитирай
3. krumbelosvet - Не е изключено
14.05.2018 13:10
Не е изключено Пилат и Исус да са от една раса - трако-скитска от която са славяните и българите. В Макавейските книги в Библията, се споменава както скитски град с примес от евреи, така и тракийски конник, който воюва в елинската армия.
Много неочаквани разкрития ни предстоят, защото две велики империи - Византия и Великобритания, са "чистили" усърдно историята от чужди славни следи.
цитирай
4. krumbelosvet - Работеха в завода цигани
27.10.2018 07:15
Някой беше подарил на един от циганите съвременно илюстровано "евангелие". На корицата Исус е прикован не на кръст, а на дирек, и е озъбен и облещен като животно. И понеже това е ПЪРВОТО евангелие което вижда тоя работник, ТОВА ще е за него образът на Исус. И лесно ще приеме Мохамед, например.
Друг циганин беше гледал филм, в който някаква егигтянка приема Младенеца Исус, майка му и баща му. Но преводачът превел английското "джипси" като циганка, а не като египтянка. Вече никой не можеше да убеди тоя работник, че НЕ ЦИГАНИ са спасявали Младенеца...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954174
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031