Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2016 19:22 - Едно НЕканонично евангелие и Богът от първата страница на Библията
Автор: krumbelosvet Категория: Други   
Прочетен: 1200 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 17.02.2021 19:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В НЕканоничното евангелие от Тома, има една убедителна сцена. След известния от Марко и Матей въпрос "На кого ме уподобявате" и нов вариант на отговорите, Исус се оттегля заедно с Тома и му казва три притчи. Другите апостоли после питат Тома, какво му е казано. Той отговаря "Ако ви разкажа една от притчите,... ще вземете камъни и ще ме смажете...".

За думи се е убивало с камъни само ако са богохулни. В каноничните евангелия Христос споменава "Имам още много да ви говоря, но сега не можете го понесе". Значи, има изключително опасни тайни и за апостолите! Можем ли да гадаем какви са тия  тайни? В наши дни може, доколкото не е забранено в хрестиянския свят.

На първата страница на Стария Завет, Бог създава всемира и обитателите му. Всеки творчески акт от поредния ден, завършва с думите "И видя Бог, че това е добро". А на седмия ден Бог си почива.

Думите "И видя Бог, че това е добро" са по-подходящи за човек, който прави нещо сложно за първи път, само предполага резултата, експериментира и накрая оценява видяното. А Бог, ако е всезнаещ, няма нужда от експеримент.

Всезнанието за материалния свят обаче е принципно невъзможно. (Освен за ЗАКОНИТЕ, но между тях има и ВЕРОЯТНОСТНИ закони.) То противоречи на квантовата физика и по-точно на принципа на неопределеността - не е възможно да установиш едновременно координатите и импулса на една частица, камо ли да ги предвидиш.

Не само по тая причина не е възможно всезнанието. Никоя информационна система не може напълно да отрази материалния свят. Това би означавало "компютър" с многократно повече "диоди" от елементарните частици на вселената. Кой ще внесе данните и как ще се отстраняват неизбежните грешки?

До сега не е писано за Божие дело, което противоречи на законите на физиката. Тя не позволява всезнание даже на Бога! Позволено е обаче да бъде хилядократно и даже безкрайно по-знаещ от нас. И е такъв, като се съди по Творението.

С всесилието въпросът стои по-просто - който си почива, не е всесилен.

Съществуването на ограничение за знанието и силата на Бога, т.е. признанието, че Бог, ако иска да направи нещо ново, трябва да експериментира, наистина гарантира смъртта на всеки, който би го казал по онова време. Но тая страшна тайна може би е разкрита още на първата страница на Тората! За да стои там отговорът и да чака да му дойде времето.

Бог не лъже. Само ни предпазва да не научим нещо, докато може да го разберем криво или да не го понесем. 



Гласувай:
6



1. zaw12929 - Каква е целта на написаното: да д...
28.05.2016 08:20
Каква е целта на написаното: да докажете, вашето откритие, че Бог не е всезнаещ, не е всесилен, има тайни, прави експерименти…Направо сте в десятката и ще ви подкрепа с още факти: Първо е създаден Адам ( името му означава човечество ) после, за да не е скучно на Адам- му създаде Ева, като ги настани в рая. Забрани им да ползват плодовете на дървото на познанието- ябълката… заради това нарушение… са изгонени на земята… за да получат знанията не от хапване на ябълки, а… от живота…и това е нашият живот.
Казвате, „който си почива, не е всесилен.“ , а прочитът е: не върши работа, защото мисли, обмисля. Бог не сътворява повторно сътвореноото, а сътворява новости и вече ги прави, чрез човеците, които дарява с талант- „свръх надареност“- божи дар! Защото Бог няма човешки образ- Бог е знанието- цялото знание на вселената, която съществува по Божийте неотменими закони: основни са движението напред и развитие, обогатяване на знанието, продукт на мисълта…
Бог е направил човека "по свои образ и подобие" и общото ни с Бог ( подобието) е мисълта- способността на всеки да мисли, да измисля, да открива и изобретява да има знания и да ги прилага . Бог е изобретил природата, а човек – продължава: успоредно с Божия свят сътворява удобствата с които живеем с които разкриваме природните закони и на базата на тях изобретява цивилизацията, която ни заобикаля. Светът в които живеем- кипи усилена дейност, развитие, усъвършенстване… във всички насоки . Знанията са които се умножават- знанията на човечеството за които се изисква време, последователност, талант и зачитане на Бог. „Насила хубост не става!“ Бог не само си почива, както „почива“ знанието в една книга. То оживява само чрез човешките мисли и действия… Ако игнорираме силата на знанията… ще се въртим в кръг, както се въртят в горска местност лица, нямащи знак ( знание) за вярната посока. Посоката на човечеството се дава от.. Бог!
цитирай
2. zaw12929 - Кой се гневи на Бог?! Който не раз...
28.05.2016 08:22
Кой се гневи на Бог?! Който не разбира, че Бог е цялото знание и задача на човека е да действа в сътворяване на доброта…
Какво ни донесе атеизма: отричане на Бог, лишаване от опората Бог, защото отсъствието на молитвата, като душевнна възможност да оцениш какво искаш от живота си на земята и как ще го постигнеш е мобилизацията, която те прави жив, способен за добрите дела… Ако сам не го разбира- нищо не може да му помогне и най кратко ще си послужа с тоя разказ:
„Един мъж редовно се молел Богу да спечели голямата награда от тотото. Минало време- печалба няма. Тогава Бог казал на ангела му: „Кажи на твоя човек не само да ми се моли, за голяма печалба от тотото, а и фиш да пуска…“
Народът ни е казал „Бог помага, но в кошара не вкарва!“ Силата на Бог е в знанията, които ни карат да действаме… да творим, да живеем в доброта, а злото, лошите мисли, са само дяволии… и резултатът е онова, което виждаме около нас- болка, доброта, зло и добро се борят и светът оцелява, защото добротата надделява…и вярата в Бог! Амин!

цитирай
3. krumbelosvet - Естествено, че нашите представи за Бога не са идентични.
28.05.2016 09:36
У никои двама души не са идентични. Разбирам ви и кажи го във всичко съм съгласен, освен че ме подозирате в "откривателски" амбиции и май атеизъм. Ако пък ме подозирате и, че се гневя на Бога, не, чак това не ми се вярва, толкова ми е чуждо.
От 1983г. препрочитам Библията, някои места десетки пъти и почти всичко повече от два пъти. Защо? Дълга тема. Библията съдържа дълбоки пластове, мъдрост, история, прекрасни литературни образци, есета, тайни, притчи и неизвестно колко ...грешки - на превода или на авторите, все пак са хора и едва ли всички са били боговдъхновени.Освен това, Библията ни дава отдих от злобата на деня и светската суета.
За Библията е казано май всичко мислимо и едва ли може да се каже нещо ново. Би могло да се наблегне на нещо интересно, което има връзка с момента.
Сериозно се отнасям и към тезата, че Бог и Всемирът са едно и също, до която теза вие изглежда сте близо, но не смея да взема страна. Сложна тема, непосилно-философска за мене.
Благодаря ви за мненията. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1985176
Постинги: 1165
Коментари: 3404
Гласове: 3579
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930