Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2016 12:00 - 31% щастливи и 15% нещастни българи. Останалите са по-мъдри.
Автор: krumbelosvet Категория: Други   
Прочетен: 1381 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 27.03.2016 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Резултатът от една анкета - 31% щастливи българи и 15% нещастни - е превърнат от журналистите в депресиращата лъжа "най-нещастен народ на света". Всеки го повтаря, даже умни хора.

След катастрофалното земетресение в Непал
например, главният редактор на "National geographic"-България, Красимир Друмев, пише: "И нека все пак се изчервим от неудобство, че продължаваме да наричаме себе си най-нещастният народ на света." Това му е дежурна тема. Явно го боли, и с право. Но прав ли е да засрамва целия народ?

Как се появи лъжата че сме най-нещастни на света? Помислете, кой ще обърне внимание на вярното заглавие "15% от българите се смятат за нещастни и това е един от най-високите проценти в света". Простено ли е обаче на един не-случаен журналист да се улови на елементарния номер на колегите си? Ами, май всички сме се уловили, и как не - велики външни авторитети ни помагат.

Не ни правят по-щастливи и ТВ новините. Най-гнусните престъпления се мултиплицират милиони пъти. Как са знаели в английския Таймс преди два века, че няма такава новина, която заслужава да се развали закуската на англичанина? Не го ли учат това в нашите университети? Сигурно да, но Пулицър учи друго. И през ден - масови убийства в родината му.

Известно ми е, че в някои проучвания се вземат предвид и други показатели, но тук говорим само за чувството за нещастие. Иначе ще затънем в многословие.

Интересно, какъв ли ще е резултатът, ако се броят по-мъдрите, тия, които не са отговорили? Дали няма да сме първи? Това не биха го допуснали, както не допуснаха да бием италианците на световното през 1994г.

Безброй са обидните "мисли" като Друмевите, и не само за нещастието, а и за всички т.н. "български пороци". Това също не ни прави по-щастливи. Знаменитият археолог Овчаров заяви например, че "ние не пазим старините си", по повод ползването на дялан камък от Велики Преслав за нови строежи (главно през турско и веднага след него). А кой знае по-добре от него, че векове наред в Рим и навсякъде по света, е ставало същото?

Да, безброй са примерите. Даже... футболният вълшебник Кройф, Бог да го прости, има отношение по въпроса. Преди 20-тина години той сподели в интервю, че когато започнал да става звезда в "Аякс" забелязал, че колегите престанали да му подават топката. Завист, разбира се, тоя "български" порок. Но тогава в Холандия не играе ни един българин...

За другите "наши" пороци - друг път. Много сме "грешни". Даже великият родолюбец Вазов има приноси. Един от тях е обвинението, че не сме строители като другите европейци. Видял човекът замъците край Лоара и великите катедрали. И не се сетил, че големите строежи искат векове на мир или - войните да са братовчедско-християнски, като в средновековна Европа. Тогава са нямали сметка да разрушават замъците, а да ги превземат здрави, за да ги продадат или да живеят в тях. За катедралите да не говорим - Папата е бил всемогъщ. А нашите битки с Византия са били все до смърт и разрушение, а после - под игото. Унгарецът Габор Егреши пише, че през 1851г. един видинлия е осъден на смърт затова, че градял къща от камък - съдът я обявил за крепост и хайде гяурина на въжето!



Гласувай:
9



1. dedenze - Щастието и истината са относителни понятия измислени от хората !
31.03.2016 12:40
Щастието е 100% е субективно усещане, като най-шастливи са някой вид душевно болни и по - щастливи, са по- слабите ментално и по- необразованите ! Хляб и зрелища са храната на радостта и щастието за т.н. простолюдие ! След 20 годишна възраст почти всеки си е изградил някаква представа за пътя, работата и бъдещето! Колибка, реколта, добитък, оградка, женица, дечица, служба при добър господар, или много по-сложно ... Всяко разминаване и невъзможност за реализиране на представата ни прави нещастни ! Промяната на житейските условия и изисквания ни кара да се чувстваме несигурни и застрашени да търсим нови пътища ! Човекът е наплашен и консервативен, най-добре живее когато няма промени ! Той се адаптира към условията, даже и да са робски, не иска нови и неизвестни неща ! При нас вече 26 години се извършват тотални промени , почти всеки месец ! До сега резултата е задълбочаващо се отрицателен сравним с геноцид, без никаква добра перспектива ! Да изпитваш щастие при тези условия, даже лично да си се уредил добре, определено е свързано с ментално заболяване!?
Всичко това обаче ражда въпроса за организирана борба и промяна, чашата на търпението е преляла, лошото е, че това няма да стане по мирен и парламентарен път !
цитирай
2. krumbelosvet - Да, колега (и аз имам внуци, от 21 до 1,5 годишни)
01.04.2016 10:01
Но ЧУВСТВОТО за нещастие е ФАКТ със съвсем реално влияние върху битието. ИЗЯВЛЕНИЕТО, че си щастлив, не е равно на нирвана или оргазъм, а на самочувствие, че се справяш с проблемите. И тук 31% са наистина чудесен резултат за нашите условия. Сигурно сте забелязали, че утвърденото мнение, че сме най-нещастни, води до обобщението, че сме мрънкалници, чакаме друг да ни оправи и др. познати антибългарски песни. Черна клевета. В най невъзможни, в НЕЧОВЕШКИ условия, нашият народ е улавял първата възможност за действие. В забравената книга на Марк Твен "Глупаци в чужбина" (за която имам пост), той отбелязва нечовешкото положение на сирийците под турско, и че те питат чужденците, няма ли някой да им помогне. Значи, и те като нас са виждали, че не могат да бият империята. Сега май е същото. Причините за нашите нещастия са геополитически, самата Германия е роб и не може да въстане, а ние как да обънем колелото? Ще ни премаже.
Ше приключа с напомняне за едни особени събития в сицилианското село Кането ди Карония (интернет, поредица "НЛО в Европа", източник Нещънъл джиографик).
Първо, на 23.12.2003г започнали да горят ел.инсталациите в къщите. Спрели тока. Започнали да горят матраците с железни пружини. Селото бело евакуирано. Научна комисия започнала да търси причините - вулканът Етна, далекопроводи, ЖП линии, заводи - нищо. Заключението накрая е, за експерименти с неизвестни електромагнитни източници, най-вероятно военни. Още през 1980г. излиза астрономическа енциклопедия, в която пише, че са правени експерименти за имитиране на магнитна буря, и че е възможно това да се прави над точно определен район.
А сърцето се управлява електрически и технически може да бъде изключено управлението му, като най-прост пример.
цитирай
3. kvg55 - Чел съм няколко чуждестранни пр...
10.04.2016 21:23
Чел съм няколко чуждестранни проучвания, които ни определят като нещастна нация. Не знам на каква основа се базират изследванията. Аз се чувствам щастлив от факта, че със жив. Ако бях и здрав, ще съм още по-щастлив. И изпиването на една бира навреме ме прави щастлив.
Отностно "завистта", западноевропейците са не по-малко завистливи от нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953893
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031