Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2015 15:22 - Перото на Бърнард Шоу - таран срещу България
Автор: krumbelosvet Категория: История   
Прочетен: 1253 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 31.07.2020 06:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След нашата победа в сръбско-българската война от 1885г. Бърнард Шоу, едва ли без държавна поръчка, пише за войната...комедия. Творбата никога не е издавана на български, толкова са груби лъжите и гаврите. В чужбина обаче комедията има успех и току-що изгрялата ни слава  е опетнена. По-важно е, че е поставено началото на антибългарска традиция, докарала по-късно, май и сега, нелепи обвинения срещу България и несправедлив съд над българи.   Някои оправдават комедията като антивоенна. Ако беше такава, защо се гаври с отбраняващите се българи, а не с агресора и неговите подбудители?
Да припомним историята
накратко.
Веднага след Освобождението от турско иго, на Берлинския конгрес който раздели българските земи на три части, председателстващият Ото фон Бисмарк заявява откровено "Ние, господа, не сме се събрали тук да се съвещаваме за щастието на българите, а за да осигурим мира в Европа".
Как така разделянето и нещастието на българите служат на мира в Европа? Великата гавра на Бърнард Шоу сочи отговора.

На 14-ти ноември 1885г
. (скоро се навършват 130 години от тоя ден) сръбската армия преминава западната ни граница. Подбудител е Австроунгарската империя. Повод е обявеното два месеца по-рано Съединение, нарушило решенията на Берлинския конгрес. Сърбия е автономна от половин век и светът очаква бързо поражение на 7-годишната ни държава. Сръбският крал се заканва да си пие кафето в София. Но само за седем години ние сме въоръжили и обучили всички родове войски. Духът ни е огнен - при мобилизацията, празнична като сватба, няма нито един случай на неявяване! Скоростта на придвижване на частите е рядкост в историята. И става чудото. След хилади жертви от двете страни, обръщаме сърбите в бяг. Кралят им плаче от срам и за малко не е пленен. Пътят към Белград е открит, но австрийците предупреждават, че по-нататък ще срещнем войски на империята.

Европа е изненадана и очарована
от забравения до вчера народ. България излиза на мода! До вчера табу, Съединението е признато де факто. То обаче е приближило българските граници до Босфора, а това е против интересите най-вече на Британската империя. Защо? Доказали сме, че можем да объркаме имперски сметки. При това сме най-многобройни на полуострова, имаме най-висока раждаемост в Европа, с русите говорим без преводач, руските попове като нашите четат в черквите на стария черковно-славянски език, а Босфорът под руско влияние е кошмар за Англия. Тя е ляла кръв в Кримската война 30 години по-рано (в съюз с Турция, Франция, едно италианско кралство и едно немско графство) за да не стане Русия морска сила, опасна за британското превъзходство в безкрайните океански простори.

Девет години след Сръбско-българската война, тя явно не е забравена, щом като през 1894-та година Бърнард Шоу публикува, едва ли без държавна поръчка, ... комедия за войната - "Оръжието и човекът"(Arms and the man)! Решаващото сражение при Сливница е разказано така: Наш офицер не може да спре коня си и без да иска повежда атака. Сърбите се смеят на глупака, но изведнъж разбират, че и патроните и снарядите им са негодни, а пушките им нямат щикове и те бягат пред пияните озверели българи. Бяга и главният герой, швейцарски капитан на сръбска служба, мирен човек, който е натъпкал паласките си не с патрони, а с ... шоколадови бонбони. След множество груби шеги по наш адрес, в хепиенда има две сватби - швейцарецът се жени за годеницата на офицера Саранов, същият, който не можа да спре коня си, а той – за прислужницата с хубавото българско име Лука. Така завършва победителят при Сливница - рогоносец и мъж на слугиня.

Комедията има успех в чужбина. Крачката от великото до смешното е премината. Една литературна хватка (тук няма да говорим за другите хватки) превръща нашата слава в позор.

Когато наши студенти в Европа протестират срещу гаврата, Шоу им препоръчва ... повече чувство за хумор!? Хумор пред хилядите войнишки гробове? На чужд гроб сто хумора са малко, ако нямаш съвест.

Думите на Драган Цанков, че всичките ни беди са заради Босфора, се потвърждават отново
. Но това е обширна тема.

Между другото, през 2010г. безсъвестната комедия е представена с успех в Ню Джърси. Изтръскали са я от вековен прах! Защо, след като преобладава мнението, че това е слаба творба на силно перо? Свършиха се добрите комедии на света или темата е станала актуална? Не е за вярване, но е факт.

Злословието не е шега, а злословието на силните най-лесно води до зло действие.
Исус син Сирахов пише в Библията: „Удар от бич резки прави, а удар от език кости троши. Мнозина са паднали от остър меч, но не толкова, колкото са паднали от език. (...) люта смърт е неговата смърт и самият ад е по-добър от него.”
Как излиня нашият възрожденски дух, духът на Паисий, Левски и Ботев, на Шипка, Сливница, Одрин, Дойран, на 520 европейски, световни и олимпийски шампиони? Как стигнахме до чувството, че сме най-нещастни на света? Нали знаем, че има много по-бедни народи! Не сме ли близо до нещо по-лошо от ад?
Казват, че можеш да изчистиш лошата карма, ако разбереш причините.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954153
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031